Mucha pa Mucha

Onze visie: Buitengewone zorg voor buitengewone kinderen.

Het doel van Stichting Mucha pa mucha is om de allerkleinste en aller-kwetsbaarste patiënten de allerbeste zorg te bieden door net wat extra's te bieden. Omdat het mogelijk is.

Doel

Kinderen zijn kwetsbaar. Zieke kinderen zijn twee keer zo kwetsbaar. Het is voor een kind dat opgenomen moet worden in het ziekenhuis meestal een groot trauma; voor diens ouders soms nog groter.

De gezondheidszorg op Curaçao is gelukkig goed. De verpleegkundigen en artsen zijn goed opgeleid, hebben alle kennis die er moet zijn en werken dag en nacht hard om zieke kinderen beter te maken. In het Sint Elisabeth Hospitaal is al het basismateriaal aanwezig: medicijnen, infusen, apparatuur bijvoorbeeld om te beademen, etc.

Met de stichting Mucha pa mucha willen we de patiëntjes nèt dat extra's bieden tijdens de behandeling en om het verblijf in het ziekenhuis aangenamer te maken. Het gaat hierbij niet om entertainment (speelgoed, een dagprogramma, Cliniclowns etc.) voor kinderen. Dat is er gelukkig al. Het gaat de Stichting Mucha pa Mucha om die apparaten en dat materiaal in te kopen die rechtstreeks voor de zorg van het zieke kind bedoeld zijn, die naast de standaard (basis)zorg gebruikt gaan worden, en die, dankzij nog minder ingrepen dan nu al worden gedaan, de behandeling nog kindvriendelijker te maken.

Materiaal

Voorbeelden van kleine investeringen zijn de transcutane bilirubinemeter en de Buzzybuz. De transcutane bilirubinemeter is een meetapparaat dat via het voorhoofd kijkt of een baby te geel is, zodat we baby's minder vaak of helemaal niet hoeven te prikken. En als we dan toch moeten prikken, dat we dan de Buzzybuz gebruiken; een trilapparaatje wat door heel hard te trillen de huid verdooft, zodat kinderen de pijn van een prik niet voelen. Zo zijn er allerlei handige apparaatjes die de normale behandeling bij een kind nog kindvriendelijker maken.

Grote investeringen zijn bijvoorbeeld nieuwe beademingsmachines die net wat meer mogelijkheden hebben dan de standaardapparatuur. Of een nieuwe onderzoeksbank, niet een saaie onderzoekstafel met een papiertje erop, maar in de vorm van een vrolijke nijlpaard of een giraffe. Uiteindelijk moet dit soort kindvriendelijk meubilair het ziekenhuisverblijf voor het kind wat dragelijker maken.

U ons kunt helpen om de pijn en ongemak van de aller-kwetsbare patientjes wat te verzachten door van onze kinderafdeling nu en in de toekomst een state of the art kinderafdeling te maken, waar we zorg van topniveau kunnen blijven leveren in een zo aangenaam mogelijke omgeving!


J.E. Wieringa
Kinderarts i.o.
St Elisabeth Hospitaal, Curaçao

M. Manshande
Kinderarts
vakgroep Kindergeneeskunde
St Elisabeth Hospitaal, Curaçao